Make the most out of your ingredients

Het verschil tussen verse en houdbare melk

Het verschil tussen verse en houdbare melk

Empty the Fridge - Het verschil tussen verse en houdbare melk

Als kind kochten wij op vakantie in Frankrijk wel eens verse melk van de boer. Mijn moeder kookte ze altijd omdat ze het niet helemaal vertrouwde, maar ik heb tot nu eigenlijk nooit goed het verschil geweten tussen verse en houdbare melk. Een brik melk kopen is zo gemakkelijk omdat het maanden kan bewaren en ze de melk lang goed blijft. Maar wat is nu echt het verschil en hoe lang kan je verse melk bewaren ten opzichte van houdbare melk? Hier een paar feiten omtrent melk op een rijtje…

Verse melk

Verse of rauwe melk is melk zoals deze rechtstreeks uit de uier van de koe komt. Ze is niet verhit, gesteriliseerd en/of gepasteuriseerd waardoor ze sneller verzuurt . Verse melk kan je  slechts maximaal drie dagen bewaren.

Tips bij het kopen van verse melk

  • Vraag na tot wanneer de melk houdbaar is. De boer is verplicht om de datum te vermelden.
  • Gebruik een propere, gesteriliseerde fles om de verse melk in te bewaren. Een glazen fles is beter omdat deze de melk koeler houdt dan plastiek.
  • Zorg dat de hals van de fles niet in contact komt met het kraantje waar de melk uitkomt om contaminatie te voorkomen.

Houdbare melk

Houdbare melk is melk die gepasteuriseerd of gesteriliseerd is. Gepasteuriseerde melk kort verhit tot 72°C. Hierdoor worden niet alle bacteriën gedood, wat de melk (mits gekoeld) een aantal dagen houdbaar maakt.

Gesteriliseerde melk wordt tot boven het kookpunt verhit waardoor  alle bacteriën gedood worden en de melk ongekoeld maanden houdbaar is. Tegenwoordig is de meeste gesteriliseerde melk UHT melk (ultra hoog verhit) waardoor de smaak dichter aanleunt bij rauwe melk dan gewoon gepasteuriseerde melk.

Empty the Fridge - Het verschil tussen verse en houdbare melk

Bewaartips voor houdbare melk

  • Bewaar geopende, houdbare melk altijd in de koelkast op 4°C. Een ongeopend pak melk kan je wel prima buiten de voorraadkast bewaren.
  • Zet melk na gebruik onmiddellijk terug in de koelkast. Een uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met een dag.
  • Let altijd op de THT (ten minste houdbaar tot) datum. Een geopende fles of brik kan je ongeveer vijf dagen bewaren.

Een uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met een dag.

Wanneer is melk bedorven?

Is de THT datum verstreken of staat de houdbare melk al langer dan vier dagen in je koelkast? Vertrouw dan op je zintuigen. Bedorven melk zal zuur ruiken en smaken.
TIP: Zure melk kan je wel nog altijd gebruiken om scones  of onderstaande pannekoekjes mee te maken!

Zure room pannekoekjes met banaan

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Amerikaans
Porties 12

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Zeef de bloem, het bakpoeder, zout en kaneel in een grote kom en voeg de suiker toe.
  • Mix de geprakte banaan met het eigeel, de zure melk of room, vanille en citroenzeste.
  • Klop de eiwitten stijf en vouw ze voorzichtig onder het beslag.
  • Zet een grote pan op een middelhoog vuur en voeg en klein klontje boter toe.
  • Schep met een pollepel kleine porties beslag in de pan en bak de pannenkoeken 2 min aan één kant alvorens ze om te draaien. Bak de andere kant nog 1 min.
  • Serveer met ahorn- of agavesiroop en eventueel een beetje extra vers fruit.
Recept afdrukken Pin recept
1 Comment
  • april 5, 2019

    Toen ik klein was haalden we thuis ook wel eens melk bij de boer. In zo’n echt tinnen melkbusje. Maar bij ons thuis werd die eerst gekookt alvorens te gebruiken.
    Ik herinner me trouwens nog die keer dat ik zelf met de hand een koe mocht melken. Dat was best moeilijk!

Laat een bericht achter